Voorzichtig… Breekbaar

‘Voorzichtig… Breekbaar’ is een blijspel in drie bedrijven, geschreven door Hans van Wijngaarden. Het absurde verhaal staat garant voor een avond onbekommerd lachen.

Het verhaal
’s Nachts arriveren Krijn de Boer en z’n vrouw Anna in Huize Rommelstein, op uitnodiging van Jonkheer Hubert en z’n vrouw Constance. Ze treffen daar een pikdonkere zitkamer en twee wassen beelden aan. Het zijn beelden van de jonker en z’n vrouw en ze lijken bedrieglijk echt… De jonker is met zijn eega naar zonniger oorden vertrokken en het landgoed zal naar neef Martin gaan. Omdat Martin een losbol is die niets anders doet dan de toelage van zijn oom opdrinken, zijn Krijn en Anna de Boer aangesteld om het landgoed te besturen. Martin bedenkt echter een plan om hen het huis uit te jagen. Zijn vriendin Molly wil niet helpen en ook dienstmeisje Hetty toont zich onwillig. Anna is ondertussen doodsbang voor die starre poppen met hun boeventronies. “Zij d’r uit of ik er uit”, eist ze. Maar het blijkt nog niet makkelijk om de beelden te verkassen; óók niet met hulp van notaris Maris, tuinman Wobbe en huishoudster Geesje.

De cast
In deze klucht zagen we Hans van Lidth de Jeude en Rita van Meurs als Krijn en Anna de Boer, Henk Hagen en Jannie van Zeland als Hubert en Constance van Wateringen, Tim Koelink als neef Martin en Denise als zijn vriendin Molly. Wobbe en Geesje werden gespeeld door Alfred Rongen en Ada Egbers terwijl Hetty Huisman de rol van dienstmeisje Hetty voor haar rekening nam. Notaris Maris werd gespeeld door Kees van der Wolk. De regie was in handen van Franca van Dalen en Helma Starink. Marja Kok was de souffleuse.

Toneelvereniging De Rietpluim speelde ‘Voorzichtig… Breekbaar’ op 23 en 24 november 2012. De foto’s van dit stuk vind je hier.