Schoenmaker blijf bij je leest!

FB1Op vrijdag 20 en zaterdag 21 november 2015 speelde Toneelvereniging De Rietpluim de hilarische klucht ‘Schoenmaker blijf bij je leest!’ van de Belgische schrijver Pol Anrys.

Max (gespeeld door Hans van Lidth de Jeude) is een goede, zorgzame man die een schoenmakerij uitbaat, waar hij ook wat lederwaren en handtassen verkoopt. Zijn hele leven heeft hij voor zijn ouders gezorgd. Nadat zij overleden, zocht hij via internet een vrouw. Hij ontmoette Barbara (een rol van Rita van Meurs) en is daar vrij snel mee getrouwd.

Zodra de handtekening onder de trouwakte staat, blijkt Barbara een hebzuchtig kreng te zijn. En dat is niet alles: ze blijkt ook nog eens een dochter te hebben (gespeeld door Denise), die bij hen komt inwonen.

Als Max na een weekje vissen thuiskomt, heeft Barbara zijn schoenmakerij naar de kelder verhuisd. In de winkel heeft ze een tassenzaak gevestigd, Commensaal Lederwaar. Ze wil een contract met het luxe handtassenmerk Delvaux in de wacht slepen en daarvoor moet alles wijken. Max wordt zelfs geacht portier te spelen in zijn eigen winkel!

Hij komt in opstand, samen met zijn beste vriendin Virginia (een rol van Jannie van Zeland). Gaandeweg ontdekt hij de échte plannen van Barbara en die zijn niet best…

Terwijl de emoties hoog oplaaien, verschijnen er diverse inspecteurs van Delvaux ten tonele (rollen van onder andere Marit Suurland en Tim Koelink). Een loterijlot zorgt voor verwarring en vertegenwoordigers (Een debuut van Sergei van der Hoef), privé-detectives (Helma Starink), blindengeleidehonden en lastige klanten (onder andere Caroline Snel) maken de verwarring alleen maar groter. En dan is er ook de liefde nog. Is die sterker dan de dood?

De regie van dit stuk was in handen van Franca van Dalen. Decorbouw stond onder leiding van Henk Hagen. Grime werd verzorgd door Helma Starink en cohorten en de muzikale begeleiding lag in handen van Jan Starink. Onze souffleur tenslotte was de onmisbare Marja Kok.

Bekijk de foto’s van deze voorstelling!