Een gekkenhuis in ’t ziekenhuis

Op vrijdag 18 en zaterdag 19 november zet Toneelvereniging De Rietpluim weer een fantastische klucht op de planken: ‘Een gekkenhuis in ’t ziekenhuis’ . In dit blijspel, dat werd geschreven door Wilma Renes Leertouwer, buitelen de meest krankzinnige en hilarische typetjes weer over het toneel.

In het Elisabeth ziekenhuis heerst chaos. In afwachting van een nieuwe locatie in Amersfoort – die er misschien wel, maar misschien ook niet komt – wordt de oostvleugel verbouwd. Het gevolg is een fiks gebrek aan ruimte. Dat lijkt voldoende reden om zaal 13 weer in gebruik te nemen. Zaal 13 heeft de tand des tijds niet ongeschonden doorstaan. Dit oude hok staat vol verouderde meubels en de noodzakelijke faciliteiten ontbreken. En dat is nog niet het ergste… Terwijl de één na de andere verpleegkundige zich ziek meldt, moet de ferme hoofdzuster Riny (een glansrol van Marit Suurland) zich zien te redden met de verwijfde broeder Ernst-Paul (een hilarische Sergei van der Hoef) en de sullige, oude en trage zuster Bep (die zichzelf nog heel goed bij de pinken vindt en gespeeld wordt door Rita van Meurs). Uit nood vraagt de kordate Riny de twee interieurverzorgsters Janny en Ilona (prachtig gestalte gegeven door Helma Starink en Denise ) haar te helpen als verpleegster.

Dan vult de zaal zich met patiënten. Meneer Cohen (gestalte gegeven door Henk Hagen) is zeker geen lastige patiënt. Meneer Kuypers IV (strak neergezet door Tim Koelink) daarentegen is zeer veeleisend en verdacht veel met de telefoon bezig. Bovendien kan hij zijn handjes maar moeilijk thuis houden. Mevrouw Visser (Jannie van Zeland) is lief, maar zeer slechthorend en dat brengt soms vreemde situaties met zich mee. Het plekje bij het raam is zeer geliefd, maar wie heeft er eigenlijk recht op? Gelukkig doet dokter Bouwer (Hans van Lidth de Jeude) regelmatig de ronde over zaal 13. Hij heeft er voor doorgeleerd en zal de verwarring toch wel meester kunnen worden? Al met al worden de patiënten niet heel veel beter van het verblijf in deze chaos.

De regie van dit stuk is in handen van Franca van Dalen. De grime wordt gedaan onder leiding van Helma Starink. Decorbouw wordt verzorgd onder leiding van Henk Hagen. Onmisbaar als altijd: souffleur Marja Kok. Het geluid is in handen van Jan Starink.

Heb je zin in een avond ouderwets genieten, dan ben je 18 of 19 november van harte welkom in De Rank aan de Soesterbergsestraat 18 te Soest (bij de Wilhelminakerk). De voorstellingen beginnen om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur.

Kaarten (9,50 euro) zijn in voorverkoop verkrijgbaar bij Hans van Lidth de Jeude, Ereprijsstraat 165, Soest (tel. 06- 227 092 55) en bij Henk Hagen, Lange Brinkweg 25, Soest (tel. 06 – 34 424 114). Natuurlijk kun je De Rietpluim ook volgen op Facebook en Twitter.